Profesyonel çekim düşünüyorsanız ;ekipman detayları için aşağıyı okumaya devam edin.
Fotoğraf Makinası: Hem Cybershot biçimı yarı-ustalaşmış makina ile bununla birlikte ustalaşmış bir fotoğraf makinası bu tarz bir çekim yapabilirsiniz. Yarı-profesyonel makinalar için uygun mercek bulmanız birazcık daha zor olacağını belirtmeliyim. Kalite ve ekipmanların bulunabilinmesi bakımında profesyonel makinalar bu çekimler için daha uygundurlar. Uygun mercek bulabileceğiniz herhangi bir makina işimizi görecektir. Ben bu çekim için Canon 600D kullanıyorum.
Mercek: Her mercekle bu çekimlerin yapılması mümkündür. Ama geniş açılı olmayan merceklerle işiniz bir fazlaca zor olacaktır. İşin özü parça parça fotoğrafların
birleştirilmesi olduğundan, dar açı ile çekilmiş fotoğraflar daha çok vaktinizi alacak ve en küçük bir hatada birleştirmenin başarısız olmasına sebep olacaktır. Bundan dolayı Balık gözü mercekler kullanmanız hem çekimlerde hem de birleştirmelerde size kolaylık ve süre elde edecektir.
Örneğin 8mm lik bir lens ile 3 tane çekimle 360 derecelik etraf çekimi yapmanız mümkün, bu çekime bir tavan bir de taban çekimleri ekliyorsunuz ve toplam 5 poz ile bu işi bitirebiliyorsunuz.
Fakat 18-55 kullanırsanız bu sayı 40 çekime kadar gidebiliyor. Çekmek sorun değil, asıl sorun fotoğrafların birleştirilmesinde, bu işin içinden çıkmak hiç de rahat değil.
Ben 8mm Mercek kullanıyorum ve bu işi yapmayı düşünen arkadaşlara 8mm tavsiye ederim.
Pano Head: Bu ürün panoramik çekimler için tasarlanmış özel bir ekipmandır. Peki niçin bu ürüne ihtiyacımız var? 360 derecelik panoramik spiral bir çekim için (taco 360) tek noktadan çekim yapmanız hayati bir örutubet taşır. Bu noktaya Nodal Point denir. Fotoğraf makinanızın en önündeki mercek camının odak noktası nodal point denen hayali nokta üzerinde dönmek zorundadır.
İşte bu noktada 360 çekimlerin abc sidir. Pano Head ler makinanızın ve merceğinizin cinsine göre nodal pointi sahipleyebilmenize imkan tanır. Yukarıdaki resimlerde tripodun üzerine takılmış pano headleri görebiliyorsunuz.